• Başkan'ın Mesajı

Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Öncelikle sizlere, 3-5 Mayıs 2018 tarihinde WOW Otel İstanbul Kongre Merkezinde geçekleşecek olan 7. Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması’nı bir kez daha hatırlatır, bilimsel içeriği zengin bu kongrenin  katkılarınız ile başarılı geçeceğine olan inancımı paylaşırım.

TOTDER yönetim kurulu olarak görevi devir aldığımızdan bu yana yaklaşık 16 ayı geride bıraktık. Bu süreç zarfında sizlere neler yaptığımız ve faaliyetlerimiz hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.

TOTDER 2017-19 dönem yönetim kurulu olarak 21 Ocak 2017 tarihli Genel Kurulda yapılan seçimle iş başına geldik.

WEB SAYFASI : TOTDER yeni web sayfası oluşturulmuştur. Siz değerli meslektaşlarımızdan bu sitelerle ilgili çok olumlu geri dönüşler almaktan mutluyuz. Aktif web sayfamız sayesinde üyelerimiz dernekle ilgili her türlü faaliyet ve haberleri günü gününe alabilmektedir. Üyelerimizin birbirleri ile daha kolay iletişim kurmalarını sağlayacak bir konum veri tabanı devreye sokulmuştur. Sayfamızın üye girişi ile girilen bölümlerinden üyelerimiz, yönetim kurulunun geçmiş kararları dahil her türlü bilgiye ulaşılabilmektedir. Ayrıca web sayfasına TOTDER’e ait olan kitapların dijital hali yüklenerek üyelerimizin kullanımına açılmıştır. Sizleri bu sayfayı görmeye davet ediyoruz. (www.totder.org.tr )

TOTDER SET TOPLANTILARI: 32 yıldır düzenli olarak devam eden ve son 11 yıldır da tüm asistan eğitim müfredatının beş yıllık dönemsel içeriğini kapsayacak şekilde hazırlanan bu toplantılar bu yıl gene Abdi İbrahim sponsorluğun da gerçekleşmektedir. Hasan Bombacı tarafından koordinatörlüğü yapılan bu toplantıların takvimi ve programına web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Bu yıl ilk defa toplantılar TOTDER web cast den canlı olarak yayınlanmaktadır. Toplantıya aktif olarak katılamayan üyelerimiz sunumları uzaktan erişim ile canlı olarak izleyebildikleri gibi ayrıca daha sonra arşivden tüm geçmiş toplantıları da izleme olanağına sahiptirler. Bu şekilde her toplantıda 50-70 kişi civarında webcast’ten izlenme oranına ulaşılmakta, aktif olarak moderatör üstünden konuşmacılara soru sorulabilmektedir.   Toplantılar daha önce olduğu gibi her ayın ilk Cumartesi günü yapılmaktadır. Ayrıca geleneksel olarak bu toplantıda hazır bulunanlar arasında çekilen kur’a ile bir ortopedi ve travmatoloji kitabı dağıtılmakta, 9 toplantıdan en az 8 tanesine katılanlar arasından bir kişiye de bir yurtdışı kongreye gönderilme ödülü verilmeye devam edilmektedir.

TOTDER TRAVMA TOPLANTILARI; 2004 yılında üçlü toplantılar tarzında başlayan ve 2015 yılından itibaren de TOTDER Marmara Travma toplantıları adıyla yürütülen ve asistan eğitiminde en çok karşılaşılan travma olgularının olgu bazında tartışıldığı bu toplantılar bu dönemde TOTDER TRAVMA adı altında yeniden organize edilmiştir. Bilal Demir arkadaşımızın koordinatörlüğünde yapılan bu toplantılar tek bir merkezde 9 değişik klinik tarafından organize edilmiş ve bu yıl yapılan bir protokol ile AO Derneği ile iş birliğinde programlar düzenlenmiştir. AO koordinasyonunu da Ufuk Özkaya arkadaşımız bu yıl yürütmektedir. Bu yıl ev sahibi olarak Koç Üniversitesi Hastanesi / Topkapı toplantı gerçekleşmekte ve gene Abdi İbrahim firması bu yıl toplantımızın sponsorluğunu üstlenmiştir. Toplantılar web sayfamızdan üyelerimizin daha sonra izlemeleri için kaydedilmekte ve üyelerimiz sunumları daha sonra internet sitemizden izleyebilmektedir. Toplantılar her ayın üçüncü Çarşamba günü saat 19.00 da başlamakta, öncesinde bir yemek ikramımız olmaktadır. Detaylı programa web sayfasından ulaşabilirsiniz.

YÖNERGELER;  TOTDER olarak kurumsallaşmak amacıyla yaptığımız faaliyetlerin birer yönergelerinin olmasını amaçladık. Bu çerçevede TOTDER SET, TOTDER TRAVMA, AOTT, İstanbul Buluşması, Akif Şakir Şakar ve Derviş Manizade ödül, TOTDER SET Yurt dışı  ödül yönergeleri hazırlanmış ve web sayfamızda yayınlanmıştır. Bu yönergeler ilk genel kurulda üyelerimizin onayına sunulacaktır.

AOTT İLİŞKİLERİ ; Bildiğiniz gibi 1962 yılından beri düzenli olarak yayınlanan ve Pub – Med ve SCI-E dizinlerinde yer alan ve uluslararası bir yayıncı kuruluş olan  Elsevier tarafından basılan ACTA ORTHOPEDICA ET TRAUMATOLOGICA TURCICA dergimiz tüm camiamızın gurur kaynağı olmayı sürdürmektedir. TOTBİD ile ortak yayın organımız olan AOTT; editörümüz Önder Kılıçoğlu’nun yönetiminde değerli ulusal ve uluslararası editör kadrosuyla yayın hayatına devam ediyor. AOTT’ye yaraşır bir web sayfası hazırlanmış ve kullanıma sunulmuştur. İlk sayıdan itibaren tüm yazılara tam metin olarak ulaşabileceğiniz bu web sayfasını ziyaret etmenizi bekliyoruz. (www.aott.org.tr)

ÜYELİK İLİŞKİLERİ ;TOTDER olarak 1500’ü aşkın üyemiz kayıt defterlerinde bulunmaktadır. İlk üyelik defterinden itibaren kayıt altında tutulan bütün arşiv taranmış ve dijital ortama aktarılmıştır. Üyelik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve genç uzman ve asistanlarla birebir ilişki sağlamak amacıyla Marmara bölgesinde eğitim veren kurumlara ziyaretler başlatılmıştır. Bu tarihe kadar yapılan ziyaretlerin bir listesini ve görsellerini web sayfamızda izleyebilirsiniz. Ayrıca üyelerimiz için yeni bir üyelik sertifikası düzenlenmiş, bu konuda yapılan grafik çalışmaları neticesinde 2018 Mayıs ayından itibaren üyelerimize gönderilmeye başlanmıştır. Eski üyelerimizin web sayfamızda açılan köşede üyelik bilgilerini yenilemelerini ve kullanıcı adı ile parolalarını almalarını rica ediyoruz. Üyelerimiz isterlerse burada çalıştıkları kurumu Google Map üstünde işaretleyerek güncel durumlarını diğer üyelerimizle paylaşabilirler.  Ayrıca gene aynı web sayfasından üyelik aidatlarını da kolayca ödeyebilir, TOTDER web hizmetlerinden yararlanmaya ve indirimli İstanbul Buluşması kongre kayıt hakkı kazanabilirler. Üyeliğin gereği olan aidat ödenmelerinin düzenli yapılması ve bu kültürün yerleşmesini son derece önemsiyoruz.

AMBLEM ;Bildiğiniz gibi TOTDER, uzun yıllardır anonim olan bir ortopedi ağacını kendi amblemi olarak kullanmaktaydı. Güncel tasarım anlayışından uzak olan ve kullanım hakkı derneğe ait olmayan eski amblem yeniden tasarlanmıştır.. Web sayfamızdan sizlerin oylarıyla seçilen yeni TOTDER amblemi ve AOTT ambleminin kullanım hakkı alınmış ve her platformda kullanıma sokulmuştur. Yeni ve modern dizaynı ile beğeni toplayan amblemimizin değişen TOTDER yüzünü yansıttığını düşünüyoruz.

YAYINLAR ; TOTDER geçmiş yıllarda önemli bilimsel yayınları hayata geçirmiştir. Web sayfamızdaki e-kütüphane logosu altında geçmiş yıllarda yayınlanan dokuz adet kitabımız, pdf formatında üyelerimizin erişimine açılmıştır. Gelecek yıllarda bu faaliyetimizin gelişerek sürekli hale gelmesi en büyük dileğimizdir.

HUKUK İŞLERİ ;Derneğimizin  ve İktisadi işletmemizin hukuki danışmanlığı giderek önem kazanmaktadır. Bu noktada Ortopedi camiamızı da yakinen tanıyan ve halen de TOTBİD hukuki danışmanı olan İsmail Atak Bey ile bir sözleşme yapılarak derneğimizin resmi hukuk danışmanlığı tesis edilmiştir. Kanuni olarak tüzüğümüzde yapmamız gerekli değişiklikler avukatımız tarafından gözden geçirilmektedir ve olağan Genel Kurulda sizlerin onayına sunulacaktır.

İSTANBUL BULUŞMASI KONGRESİ; TOTDER’‘in en önemli faaliyetlerinden biri olan ve TOTBİD Eş Güdüm Kurulu protokolü çerçevesinde iki yılda bir yapılması planlanan bu kongre bildiğiniz gibi 2018 yılında İstanbul’da İrfan Esenkaya başkanlığında ve Halil İbrahim Balcı sekreterliğinde WOW Otel – İstanbul, Kongre Merkezinde, 3-5 Mayıs 2018 tarihlerin de  gerçekleşecektir. Bu konuda gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Kongremizin programına www. totder. org.tr ve 2018istanbulusmasi.org adresinden ulaşabilirsiniz. Tüm meslektaşlarımızı bu güzel buluşmada görmek en büyük dileğimizdir.

TOTBİD İLİŞKİLERİ:  Bilindiği gibi TOTDER 1939 yılında  Akif Şakir Şakar Hocamız tarafından ülkemizde kurulan ilk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’dir. Bilimsel faaliyetlerini o zamandan beri kesintisiz olarak sürdürmekte, gerek AOTT dergisinin sahibi olarak, gerekse düzenlediği bilimsel toplantılar ile ayrı bir müstesna yere sahiptir. TOTBİD ise ülkemizi uluslararası alanda temsil eden, her yıl düzenli ulusal kongrelerimizi düzenleyen, devlet kurumlarıyla olan ilişkileri organize eden ve TOTEK gibi son derece önemli organlara sahip çatı örgütümüzdür. TOTDER olarak TOTBİD ile ilişkilerimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde yürüyeceğine olan inancımız tamdır. Birlik ve beraberliğimizin Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji camiamıza güç katacağına inanıyoruz. Bu çerçevede TOTBİD Ulusal Kongrelerinde her yıl 6X75 dakikalık sempozyum konuları ve konuşmacıları TOTDER tarafından belirlenerek TOTDER amblemi ile gerçekleştirilmektedir.

STRATEJİK PLANLAMA ;Derneklerin ileriye dönük stratejik planlamalarının önemi tartışılmaz. Bu konuda TOTDER olarak çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Hüseyin Botanlıoğlu arkadaşımızın koordinasyonunda yürütülen bu çalışma yönetim kurulumuzda kabul edilerek web sayfamızda yayınlanmıştır. Stratejik planlama derneğin vizyon ve misyonu çerçevesinde her yeni yönetim kurulunun kısa vade yapacakları ve derneğin uzun vade plan ve hedeflerini kapsamaktadır. Dönemimizin hazırlamış olduğu stratejik planın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizden sonraki yönetimler içinde bir şablon niteliğini taşıyacağına inandığımız bu çalışma yönetim kurullarının üyelere ve genel kurul nezdinde dönem sonunda başarılarının, başarısızlıklarının, gerçekleştirdiklerinin, gerçekleştiremediklerinin analizi niteliğinde olacaktır. Bu tür çalışmaların kısa ve uzun vadeye yönelik olarak yapılmasının her dernek açısından önemli olduğunun bilincindeyiz. Web sayfamızdan üyelerimize açık olarak yayınladığımız TOTDER 2017-2019 Stratejik Planı dikkatlice incelemenizi, varsa sorularınızı bizlerle paylaşmanızı rica ederiz.

Sizlerin öneri ve katkılarınız, derneğiniz TOTDER e sahip çıkmanız bizler için önemlidir. Önerileriniz, katkılarınız ve eleştirilerinizi bize iletmeniz için TOTDER sekreteri Kamil Tabak ile iletişime geçmeniz veya web sayfasından iletmeniz yeterlidir.

Saygılarımla,

30/04/2018